A fejlődés mozgatórugói

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek.

Koragyermekkori fejlődés

A fejlődés egy „érési, növekedési folyamat; élőlények gyarapodása, testi (és értelmi) növekedése a bennük rejlő lehetőségek kibontakozásával.” A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Mindezen fejlődési területek egymáshoz kapcsolódva működnek, és az egyes területeken bekövetkező változások a többi terület alakulását is magukkal vonják.

Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek. Ezekben az években a saját tapasztalatok, valamint a másokkal kialakított kapcsolatok érlelik és határozzák meg a kisgyermekek idegrendszeri fejlődését, milliónyi kapcsolatot hozva létre az agyban. Az első 5-6 év kiemelten fontos egy gyermek életében, hisz ezekben az években az agy sokkal gyorsabban hoz létre kapcsolatokat (idegpályák), mint bármikor máskor az élet további szakaszában. Ekkor szilárdulnak meg azok az idegrendszeri funkciók, képességek, amelyekre életük minden területén szükségük lesz (tanulás, munka, sport, magánélet).

A kisgyermekkori fejlődés alapja: a kapcsolatok

Az emberi-, valamint a környezettel való kapcsolatok képezik a kisgyermekek fejlődésének alapját, és a fejlődés minden területére hatással vannak. Már egy pár napos csecsemő is tudatában van annak, hogy az emberi arc (elsősorban szülei arca) létfontsságú számára. Ez lesz az, ami üzeneteket továbbít felé az őt körülvevő világról.

A kapcsolatokon keresztül egy kisgyermek olyan információkat szerez az világról, amik túlélését szolgálják, például megtanulja, hogy a világ biztonságos vagy sem, szeretve van (vagy sem), és azt hogy kik szeretik őt, mi történik, ha sír vagy éppen kacag, hogyan reagál a környezete a  megnyílvánulásaira.

A kisgyermekek nem csupán a velük való kapcsolatokból, hanem az őket körülvevő felnőttek egymáshoz való viszonyulásából is ugyanilyen fontos és hasznos információkat kapnak. Ezek az információk lesznek az ő kommunikációjának, viselkedésének és szociális készségeinek a megalapozói.

Kigyermeke  kapcsolatai közül legfontosabb az önnel (szülő, elsődleges gondozó) való kapcsolata. Legyen jelen, érjen rá…

A fejlődés egy másik fontos mozgatórugója: a játék

A korai években a tanulás és fejlődés egyik legfontosabb módja a játék. Egy gyermek számára minden tevékenység játék, és minden játék egyben lehetőség a felfedezésre, megfigyelésre, kisérletezésre és a problémamegoldásra. Mindehhez, a szülők támogatása és biztatása mellett, szükséges, hogy egyedül is megtapasztaljanak, kipróbáljanak új dolgokat, és néha hibákat kövessenek el. A gyerek abból tanul a legtöbbet, amit saját próbálkozásai révén tapasztal.

A játékkal, beszélgetéssel, meghallgatással és interakcióval töltött idő segíti a gyereket az élethez való készségek elsajátításában (pl. kommunikáció , gondolkodás, problémamgoldás, mozgás, másokkal – gyerekek és felnőttek, való kapcsolatok kialakítása, stb.).

„Minden gyermeknek szüksége van valakire a szíve csücskében, valakire, aki szurkol neki, és hisz benne, ezt mondva: „Tudom, hogy meg tudod csinálni! Hiszek benned! Szerintem óriási vagy! Te vagy a legjobb! Hajrá! Melletted vagyok! Tudom, hogy meg tudod csinálni!” A gyerekeknek szükségük van arra a magabiztosságra, amit csak egy szülő adhat nekik.”

A játék egy fantasztikus lehetőség a kapcsolatok építésére, kisgyermekével való hasznos idő eltöltésére, amellyel azt üzeni számára, hogy fontos önnek. Ez az üzenet segíti őt, hogy önmagát megismerje és megtalálja saját helyét a világban.  

Szülőnek lenni…

„Abban a pillanatban, amikor megfogan egy élet az anyaméhben, a szülők is megkapják  munkaköri leírásukat: jól felnevelni a gyermekedet a te felelősséged. Segíts neki erőssé válni értelemben, fizikailag, szellemben és szociálisan.”

Szülőként (elsődleges gondozóként) minden nap tanul valami újat. Rendben van, ha magabiztosnak és határozottnak érzi magát abban, amit tud és az is helyes, ha segítséget kér olyan kérdésekben, amiben bizonytalan. 

A mindennapok sodrásában, a kisgyermekekről való gondoskodás során, elfeledheti, hogy önnek is szüksége van feltöltődésre. A saját fizikai, mentális és érzelmi jólétéről való gondoskodás is segíti gyermeke fejlődését és boldogulását.

(forrás: raisingchildren.net.au, wikiszotar.hu, napiremeny.blog.hu)

Stier Zsuzsa, gyógypedagógus

További bejegyzések:

Hónapról hónapra: 0-3 hónap

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen. Egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedési megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is.

Elolvasom »

Fejlődési mérföldkövek

A kisbabák a fejlődés csodálatos útját járják be életük első pár évében (kb. 6-7 éves korig). A cikkben tanácsokat találhat, hogy mikor ajánlatos szakemberhez fordulni.

Elolvasom »

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Kérdésed van?