Apáknak

A koraszülés után a te dolgod lesz beszélni az orvosokkal, és érdeklődni a kisbabátok állapota felől. Mindenki, a család és a barátok is tőled kérdeznek. Nem lesz könnyű feladat.

Fontos

  • Apaként, most nagyobb felelősséged lehet. Kérj és fogadj el segítséget
  • Figyelj érzéseidre és szánj időt magadra is
  • A koraszülött gondozása és a bőrkontaktus erősíti a kisbabátokkal való kapcsolatot
  • Extra felelősség
  • Néhány tipp, ami segíthet ebben az időszakban

Rögtön a koraszülés után valószínű a te dolgod lesz beszélni az orvosokkal, érdeklődni a kisbaba állapota felől. És mindezt továbbítani a társadnak, a családnak, barátaitoknak. Azt érezheted, hogy erősnek és támogatónak kell lenned. Valószinűleg örülsz a kisbabának, ugyanakkor aggódsz a baba és anyukája egészsége miatt. Úgy érezheted, hogy elvesztetted a kontrollt, nem tudod megvédeni a szeretteidet. 

Normális és érthető, hogy elveszettnek érzed magad vagy éppen szakadsz szét, hogy a kórházban is ott légy, otthon is (akár a többi gyerekkel) meg a munkahelyen is helytállj. 

Sok apa számára időt igényel, hogy egészen apának érezze magát. 

A koraszülés utáni időszak nagyon stresszes lehet, nagyon sok minden történik érzelmileg és gyakorlatilag is. 

Az érzelmekkel való megküzdés

Nagyon sok apa elnyomja az érzéseit, dolgozik tovább még keményebben, mert úgy érzi, hogy így tud megküzdeni az érzéseivel. De elismerni és elfogadni az érzéseket az egy egészséges dolog. Időt kell szánni arra, hogy gondolkodj az érzéseiden és a szükségleteiden. Szánj időt magadra – akár ha az egy félóra szundítás, vagy egy forró fürdő. Beszélj valakivel, akihez őszintén tudsz szólni.

Egyelőre, igen – ezt válaszolta a doktornő, amikor szembementem vele a folyosón, kezében a gyermekünkkel, akit két hónappal későbbre vártunk. Azt kérdeztem tőle, ugye minden rendben van!? Azt felelte, hogy egyelőre igen. 10 percen keresztül csak álltam ott és mély haragot éreztem a doktornő iránt. Ilyen választ adni egy aggódó apának. Szívtelennek éreztem.

Azóta eltelt 6 év. A doktornő ugyanezt mondta a második lányunk születésénél. Aki ugyancsak koraszülött volt. Nem volt könnyebb, de már értettem, hogy mi történik velünk.”

– Berkeczi Zsolt
(Flóra lányuk 33. hétre 2200 grammal született, Réka lányuk a 29. héten jött a világra 1450 grammal)

Kötődés

Apaként nagyon nagy szereped van a gyermeked fejlődésében. A gyerek születéskor kész arra, hogy mindkét szülőhöz kötődjön / kapcsolódjon.

Minél korábban fogod meg a kisbabádat és minél korábban részt veszel a napi gondozásában, annál könnyebben és hamarabb érzed a kapcsolódást, rajongást, szeretetet iránta. A gyerek és közted levő szoros kapcsolat segít, hogy jobban érezd magad, és hogy helyre tud tenni az érzéseidet.

A bőrkontaktus szintén segíti a kötődés kialakulását, az összetartozás érzését. Amíg nem veheted ölbe a koraszülött gyereked, addig is megérintheted, megsimogathatod (megfelelő intézkedések mellett) az inkubátorban. 

Készíts fotókat, videókat a gyerekedről. Egyrészt segítik a kapcsolódást, másrészt, még akkor is, ha azt hisszük, hogy ezt soha nem felejtjük el, az emlékek mindig halványulnak, de a képek segíteni fognak az emlékezésben.

Amíg a kórházban van a koraszülött gyereked

Az apák hajlamosak azt hinni, hogy míg kicsi a gyerekük, addig nekik nincs feladatuk / szerepük. Talán azt érzed, hogy te vagy „a férj” vagy a „partner”, de nem „az apa”. Segíteni a napi gondozásban, ahol lehet, az megerősít az apaságban. Például tudsz segíteni a pelenkacserénél, fürdetésnél, a baba, anya megnyugtatásnál.

Párkapcsolat a koraszülés után

A koraszülés feszültséget okozhat a kapcsolatban. De közelebb is vihet egymáshoz, ha közösen csináljátok végig. Nagyon sok apa szerint a társa az, aki segít az érzelmei feldondozásában a koraszülés után. Ti vagytok benne, ti értitek meg leginkább egymást.

Ha a társad még nem tud a gyereketekhez menni, talán te leszel az első. Készíts képeket, videókat, ettől majd az anya is jobban érezni magát, hogy láthatja az újszülöttjét. 

Extra felelősség

Míg a társad és a gyereketek a kórházban van, valószínű sokkal nagyobb teher szakad rá, mint amit azt hiszed elbírsz. 

Ha van még gyereketek, kész bűvészmutatvány, hogy figyelj rájuk és a szükségleteikre, napirendjükre, iskolára, ovodára, vidd be a kórházba, hogy láthassák  az anyukájukat, esetleg kistestvérüket, közben a kórházban lévőkre is figyelj, magadra is, a háztartásra, takarításra, étkezésre, plusz a munkádra is. 

Néhány tipp, ami segíthet ebben az időszakban:

– Előszőr is mondj kedvesen igent, ha valaki felajánlja, hogy főz egy ebédet, vagy bevásárol, vagy felveszi a nagyobb gyerekeket stb.
– Beszélj nyíltan és őszintén a társaddal arról, hogy mi történik veletek. 
– Egyezd meg a társaddal, hogy ki mit csinál, és mi az ami nem annyira fontos. pl. Lehet nem kell olyan gyakran sepregetni.
– Kérj meg bátran rokonokat, barátokat, hogy segítsenek.
– Kérdezz utána a munkahelyeden, hogyan vehetsz ki szabadnapokat, vagy szabad órákat.

forrás: raisingchildren.net.au

További bejegyzések:

Hónapról hónapra: 0-3 hónap

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen. Egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedési megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is.

Elolvasom »

A fejlődés mozgatórugói

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek.

Elolvasom »

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Kérdésed van?