Kijövünk a kórházból

Biztos, hogy hetek óta már erre vársz és olyan távolinak tűnt, hogy haza fogtok menni. De eljött végre ez az idő is.
  • A kórházból való hazamenetel – mindamellett, hogy nagyon várod – stresszes is lehet
  • Legyen egy kontaktod egy orvoshoz, vagy más egészségügyi személyhez
  • Kérj és fogadj el segítséget családtól, barátoktól

Hazaviszed a koraszülött babád: érzéseid

Az örömteli érzések mellett megjelenik a zavartság, félelem is. Miért félek, ha ennyire vártam? Először is tudd, hogy ez teljesen normális.

Sok mindenre kell figyelni majd otthon, és sok óvintézkedést kell meghozni. Már nem lesznek ott a nővérek, az egészségügyi személyzet. De, csak akkor engednek haza, ha biztosak abban, hogy mindeketten készen álltok. Ez azt jelenti, hogy kisbabád egyenletesen és folyamatosan növekszik, képes a szopizásra, nincsenek légzésproblémái, valamint testhőmérséklete az inkubátoron kívül is stabil.

Jó ha tájékozódsz más koránszülő anyukáktól, hogy ők mit és hogyan csináltak. Honnan szereztek be apró ruhákat, valamint, hogy milyen felülvizsgálatokra jó elmenni. Itt sajnos nincs olyan, hogy kell, mindenkinek egyéni döntése, hogy hova és mire viszi el. Vannak koraszülő édesanyákat tömörítő Facebook-csoportok (Korababás szülők Udvarhely, Vásárhelyi koramamik), érdemes ott is figyelemmel követni a beszélgetéseket.

A koraszülöttség nem jár le a kórházból való hazamenetellel. Van aki könnyen adaptálódik az otthoni léthez, van aki nehezebben. Jó ha kérsz segítséget ebben a kezdeti időszakban, vagy az első hónapokban.

A hazaindulás napja

A te lelkiállapotod meghatározza (meghatározhatja) a hazautat és az egész napot. Készülj rá, tervezd meg a napjaidat igazodva az etetési órákhoz. Lehetőleg csak kiscsaládi körben történjen. Bár te is és mindenki más nagyon várta ezt a napot, jobb ha először megszokjátok picit az otthonlétet, és a nagy ünneplést, vendégfogadást halasztjátok néhány napot. Akár hetet. 

Hazamenetel- praktikus tanácsok

  • Legyen előkészítve a lakás. Egy biztos pontja van a babádnak, és az te vagy. Sok időt fogtok együtt tölteni, és lehetőleg minél kevesebbet bútorok pakolgatásával 🙂
  • Ha főzől, akkor főzzél nagy adagot és fagyaszd le. Időt spórolsz vele.
  • Figyelj arra, hogy az autós babaülés megfelelő legyen és biztonságosan be legyen kötve. Lehet, hogy majd hosszabbakat kell autózni egy-egy vizsgálatra.
  • Fogadd el a segítséget. Ha szeretne neked valaki főzni, vagy vigyázni a nagyobb gyerekre, vagy épp bevásárolni, akkor engedd!
  • Informálódj megbízható helyről.
  • készíts fel másokat is! Tudasd a rokonokkal, barátokkal, hogy a koraszülött babát óvni kell a túl sok érintéstől. Kezdetben minél kevesebb emberrel találkozzon, a betegségek és fertőzések elkerülése, valamit a túlingerlés miatt.
  • Bátran jelezd, hogyha valaki beteg, akkor ne menjen a kisbabád közelébe.

További bejegyzések:

Hónapról hónapra: 0-3 hónap

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen. Egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedési megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is.

Elolvasom »

A fejlődés mozgatórugói

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek.

Elolvasom »

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Kérdésed van?