Vásárhelyi gyakorlati kisokos

Vásárhelyen a lehető legjobb neonatológusok és nőgyógyászok dolgoznak: akikben maximálisan meg lehet és meg is kell bízni!

Az első és legfontosabb dolog, amit mindenkinek tudnia kell, aki oda kerül, hogy Vásárhelyen a lehető legjobb neonatológusok és nőgyógyászok dolgoznak. Akikben maximálisan meg lehet és meg is kell bízni.

Nem ismernek lehetetlent, minden esetben azon vannak, hogy az édesanya mellett, a pici baba életét is megmentsék.

A kilencedik emelet

A kilencedik emeleten vannak a problémás esetek. Őket általában akkor küldik fel Udvarhelyről, ha fennáll a koraszülés veszélye valamilyen egészségügyi probléma miatt.

Általában 32-33. hét körül, ha nincs nagy gond, Udvarhelyen is bevállalják a koraszülést az orvosok. De az ennél kevesebb időre született babákat Vásárhelyen kezelik.

Amennyiben sürgősséggel jön világra a baba itthon, akkor mentővel vagy helikopterrel küldik fel a kicsiket. Az anyukát pedig 1-2 napon belül viszik, ahogy szállítható állapotba kerül a szülést / császármetszést követően.

Amennyiben az az eset lép fel, hogy anyuka nélkül kerül fel a baba, mindenkit szeretnék megnyugtatni: a kicsinek maximálisan gondját viselik.

Visszakanyarodva Vásárhelyre: a szüléseket és császármetszéseket a kilencedik emeleten bonyolítják le. Udvarhelyhez viszonyítva jóval több orvos van, akik mellett nagyon sok rezidens is dolgozik. Ne lepődjön meg senki, ha a reggeli vizitre az orvossal még vagy 4-5 fehérköpenyes érkezik.

Itt nincs aranyóra

Amennyiben császármetszéssel jön világra a kisbaba, az anyuka még minimum 1 napot azon az emeleten marad. A babát viszont egyből leviszik a nyolcadikra, a neonat intenzívre.

Sajnos koraszülések esetében nincs aranyóra, hiszen itt minden másodperc számít az életmentő beavatkozásoknak.

Amennyiben az anyuka állapota megengedi, fél nap után már felállhat, s leviszik megnézni a babáját. Engem pl. reggel császároltak s késő délután tolókocsiba levittek megnézni a picit.

Az anyukás nővérek és ápolók nagyon nagyon kedvesek és segítőkészek. Ahogy fel tud ülni az édesanya, már egyből segítenek a fejésben, hogy a pici minél előbb tudjon kolosztrumhoz illetve tejhez jutni.

Ne ijedjetek meg, ha a legelején csak néhány milliliter jön, a babának az bőségesen elegendő, mivel a picik nagyon keveset „esznek” az elején.

Használd a csokit és a kávét

Természetes szülésnél, ugyanezek a lépések, csak ott az anyukát egyből leviszik a nyolcadik emeletre, ami aztán jó néhány hétig illetve hónapig az „otthona” lesz.

Három kórterem van fenntartva a korababás anyukáknak, 3-3 ággyal és saját fürdővel. Amennyiben teltház van, akkor az elején akár vegyes kórterembe is kerülhet az ember, de igyekeznek minél előbb korababás szalonba átköltöztetni.

Sajnos óriási negatívum, hogy az első napokban, amikor a legérzékenyebb, legsérülékenyebb, legrémültebb az édesanya, bekerülhet olyan kórterembe, ahol friss anyukák is vannak a kisbabáikkal. Ilyenkor az anyukás nővéreket kell kicsit noszogatni, egy két apró figyelmesség (csoki, kávé) után általában intézkednek.

Az anyukás nővérek javarészt románok, viszont értenek magyarul is. Egy-két kivétellel nagyon kedvesek és segítőkészek. Ha normálisan állsz hozzájuk, akkor az az egy-két kivétel is gyorsan „megszelídül”.

A nővérek a pótanyák: bízz bennük

A babák az osztály egy külön részébe vannak, ahova csak meghatározott időben lehet bemenni. Három részre, boxra van osztva a neonat: leghátul van az intenzív, ahol a kritikus időszakban kezelik a babákat.

Miután lejárt a kritikus időszak, előre viszik a babát a középső boxba. Itt tanul meg szonda nélkül enni, s amikor már átkerül az inkubátorból melegített ágyba, és az adagját mellből vagy akár üvegből is meg tudja enni, akkor a legelső boxba kerül. Ahonnan már a következő lépés az édesanya kórterme.

A nővérek mindig úgy vannak beosztva egy váltásba, hogy legyen egy-két magyar is közöttük, így akinek gondjai vannak a román nyelvvel sem kell aggódjon. Általában keveset beszélnek, de annál többet cselekednek. Ők a gyerekeink pótanyái, amíg mi nem lehetünk állandóan mellettük.

Mert igen, az első időszakban nagyon keveset lehetünk velük. Napi 7 alkalommal 5-10 percet.

A napi rutin

Reggel 6 órakor van az első látogatás, és ez éjfélig három óránként ismétlődik. A nap reggel legalább fél6kor indul, hogy legyen idő lefejni a tejet, ugyanis minden látogatás előtt friss tejet kell fejni. A következő időpont 9 óra, 12 óra, 15 óra, 18 óra, 21 óra és 24 óra.

A legelején a kézzel történő fejést támogatják, de akár kézi vagy gépi fejőgépet is lehet használni. Viszont akkor szükséges sterilizátort is beszerezni, mivel minden használat után alapos tisztítás után, ki kell sterilizálni a gép összes elemét.

A lefejt tejet kicsi steril üvegbe kell hátra vinni, amit a folyosón, az erre a célra kijelölt helyen lehet elvenni. A pici üvegeket az osztályon sterilizálják, majd vákumos tasakokba csomagolják.

Amennyiben nagyon beindul a tejtermelés, akkor lefagyasztásra is van lehetőség. Zacskózni kell a tejet, mindegyikre ráírni a dátumot és a nevet és a folyosón található sterilizáló kamra melletti fagyasztóba lehet tenni.

Mikor majd eljön a várva várt nap, és haza lehet menni, hűtőládával kell szállítani őket.

A járvány új szabályokat hozott

Járvány alatt csak egyszer használatos köpenybe, fejfedőbe és lábzsákkal lehet menni hátra, de nekem pl. volt egy külön papucsom és köpenyem is, amit csak akkor használtam, amikor mentem a kislányomhoz.

A világjárvány előtt, apuka is látogathatta a pici babát, a megfelelő védő öltözetbe, remélem, jövő tavasztól újra lehetőség lesz erre. A mostani helyzetben ez sajnos lehetetlen. Az anyukák is fogadhattak látogatókat, de az apán, testvéren és esetleg nagyszülőkön kívűl, más nem mehetett hátra.

Érdemes pakolni

Az osztályon egy nagyobbacska hűtő van az összes betegnek, kicsit macerás ételt tárolni benne, de szerencsére azok, akik természetes úton és időre szűlnek, 2-3 napnál többet nem maradnak, így a hűtőt sem szokták használni. A hűtőbe egy nagy zacsiba kell mindent tárolni, amire rá kell legyen írva a név és a szobaszám.

Mivel a korababák anyukái minimum 1 hónapot vannak bent, elég lehangoló egész nap pizsamába lenni, érdemes kényelmes tréninget, jégert, pólókat is a csomagba tenni.

Ezenkívűl evőeszközt, poharat, bögrét. Sajnos elég minimális a hely, ahol lehet tárolni a személyes dolgokat, mosni pedig csak a fürdőben, a kagylóban lehet. Nagyobb mosnivalót haza kell küldeni, mert nincs hely teregetni.

A mostani helyzetben személyesen találkozni a családtagokkal sajnos nincs lehetőség, viszont csomagot kapni és haza küldeni lehet. Csomagot most 2-4 óra között lehet átvenni Ilyenkor lentről a kapusszobából feltelefonálnak, és egy takarítónő lemegy a csomagért. Persze számít, hogy mikor ki van szolgálatban, nem mindenki segít egyformán. 

Addig jó, amíg nem mondanak semmit

Az orvosokról annyit kell tudni, hogy addig jó, amíg nem mondanak semmit. A babának meglesz a saját kezelőorvosa, aki majd a későbbiekben tovább is követi a baba fejlődését. Persze, mindenről tájékoztatják az édesanyát, de feleslegesen nem szoktak beszélni 😊

Óriási harcosok apró testben

A babákat minden második nap 7-9 óra között fürdetik és mérik. Ezek a napok igazi ünnepek, az anyukák ilyenkor a nővérkékkel együtt örvendenek minden plusz grammocskának.

Az első napokban a babák veszítenek a súlyukból, nem kell csüggedni, 4-5 nap és szépen elkezdenek gyarapodni.

Amikor a baba állapota stabilizálódik, naponta legalább egyszer, attól függően, hogy mennyi korababa van az osztályon, az édesanya megkapja a kicsit kenguruzni. És ezek a meghitt pillanatok töltik fel az embert, ezekből tudunk erőt meríteni az elkövetkező napokra / hetekre.

Mert bizony, rettenetesen felőrölő a törékeny, aprócska gyermekedet tehetetlenül figyelni, amint mindenféle csövek lógnak ki a szájából, több szenzor van rácsatlakoztatva arra a picurka testre, amikor folyamatosan csipognak… de ezekben az apró testekben óriási harcosok lakoznak, akiknek az édesanyjuk hangja és érintése a legjobb orvosság.

Soha nem szabad még csak elpityeredni sem az inkubátor mellett, hiszen a plexi falon keresztül is érzékel minket a kicsi.

Minden alkalommal mesélni kell neki, énekelni és ettől igazi erőre kapnak.

Mikor jön el a NAGY nap?

Az örökös kérdés, hogy meddig kell bent maradni. Nekem azt mondta a nőgyógyász, aki fogadott mikor felkerültem, hogy amíg időre meg kellene szülessen a gyermek.

Persze ez változhat, plusz mínusz pár hét, annak függvényében, hogy vannak e komplikációk vagy sem. Általában, ha a baba megeszi a napi adagját és eléri a 2 kiló körüli súlyt, akkor jön el a NAGY NAP (szándékosan írom nagy betűkkel).

Mivel legalább 1-2 hónapig az otthonunk lesz a kórház, és hát a koszt az igazat megvallva, nagyon sok kívánnivalót hagy maga után. De lehet kintről rendelni napi menüt, pizzát vagy hasonlókat.

Vannak erre a célra kifejlesztett applikációk, onnan lehet választani vendéglőt, óriási a kínálat. Én rengeteg pizzát és olasz tésztafélét rendeltem annak idején, a kedvencem a Casa Petrina volt (nem a reklám helye). Ha előre egyeztetsz a takarítónővel, akkor jelen helyzetben is megoldható a rendelés.

Minden emeleten van elhelyezve kávéautomata, de a legfinomabb a földszinten lévő büfében a friss tejszínhabos kávé. Ez az, ami itthon is fog hiányozni jó ideig. A pandémia alatt sajnos oda se nagyon lehet lemenni, de a kedvesebb takarítónők ebben is szívesen segítenek. Több bankautomata is van a kórház épületében. A földszinten patika is van, ha valami sürgősen szükség lenne.

Amennyiben ki kell menj az osztályról, javaslom erre a célra is legyen külön ruházatod.

Igazi önismereti utazás volt

A jó oldala a kórházban töltött időszaknak, hogy életre szóló, szoros barátságok alakulnak ki a sorstárs édesanyákkal és akár a személyzettel is.

Általában együtt sírunk, együtt nevetünk, örvendünk, mindig támogatjuk és bátorítjuk egymást.

Bármennyire is elképzelhetetlen az elején, ennek az időszaknak is van jó oldala. Igazi önismereti utazás ez. Bár a lelket, testet egyaránt igénybe veszi és megdolgozza ez az időszak, mégis csodálatos végig kísérni a gyermekünket ezen a kezdeti rögös úton.

Szemtanúja lenni minden apró csodának.

Kedves friss korababás édesanya: hitet kívánok neked, bizalmat és erőt! Higgy a Jóistenben, bízz a gyermekedben és orvosaiban, maradj erős és pozitív.

S. B., koraszülő

További bejegyzések:

Hónapról hónapra: 0-3 hónap

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen. Egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedési megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is.

Elolvasom »

A fejlődés mozgatórugói

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek.

Elolvasom »

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Kérdésed van?