Család, barátok, hozzátartozók

Az egyik legfontosabb dolog ami kiemelésre érdemes, hogy kedves hozzátartozók, nagyszülők, barátok, rokonok, ne bagatellizáljátok a helyzetet.

A kisbaba megszületett, az anyukája megijedt, valósan aggódik, remélhetőleg mindketten jól vannak, de folyamatos odafigyelést igényelnek. Ez nem azt jelenti, hogy baj van, de mindenképp gondozást, figyelmet igényelnek.

Valószínűleg nem tudja az anyuka megfogalmazni a konkrét kéréseit feléd, ami azért van, mert neki is új és szokatlan a helyzet, nem erre készült.

 Ajánlom a figyelmedbe a következőket:

  • Ha segíteni szeretnél, akkor kérdezz. Lehetőleg konkrét dolgokat kérdezz pl. Vegyek tejet, kenyeret?, Elvigyem a testvért oviba? Főzzek egy levest? Főzhetek egy kávét? stb. Ha adott pillanatban nem kérnek segítséget, fogadd el.
  • Ha van nagytestvér, foglalkozz vele! – játszani, oviba, suliba vinni.
  • Vásárolj be, főzz, és tedd le a háznál. Ne akarj mindenképp ott lenni, lehet csendre és egymásra hangolódásra van igény.
  • Ha a baba közelébe méssz, akkor először is győződj meg róla, hogy nem vagy beteg, majd moss kezet alaposan. A koraszülött babák fogékonyak a fertőzésekre, zavarhatja őket az érintés. 
  • Akkor vedd fel, ha a szülei megengedik 🙂
  • Beszélgess az anyukával. Ne légy számonkérő, hanem elfogadó, megértő. Aggodalmai, érzései jogosak, de erősítsd meg abban, hogy nem az ő hibája. Hallgasd meg!  Mesélj neki, ez talán egy kicsit kikapcsolja, ellazítja esetleg megnevetteti.
  • A szülők különbözőképpen reagálnak, mindenki más. Van akinek magányra van szüksége, van akinek emberekre. Kérlek tartsd ezt tiszteletben! És azt is, hogy szükségletei változnak 🙂
  • Ne adj most gyereknevelési tanácsokat (csak ha ezt kérik), és ne hasonlítsd más gyerekekhez, más szülőkhöz.

További bejegyzések:

Hónapról hónapra: 0-3 hónap

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen. Egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedési megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is.

Elolvasom »

A fejlődés mozgatórugói

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek.

Elolvasom »

Fejlődési mérföldkövek

A kisbabák a fejlődés csodálatos útját járják be életük első pár évében (kb. 6-7 éves korig). A cikkben tanácsokat találhat, hogy mikor ajánlatos szakemberhez fordulni.

Elolvasom »

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Kérdésed van?