A születés

A terhesség általában 40 hetet tart (normálisan 38-42 hét között). Koraszülöttnek nevezzük a 37. betöltött terhességi hét előtt világrajött újszülöttet

Ki a koraszülött?

A terhesség általában  40 hetet tart (normálisan 38-42 hét között). Koraszülöttnek nevezzük a 37. betöltött terhességi hét előtt világrajött újszülöttet. Ezen belül 2500 – 1500 gramm között kis súlyú, 1500 – 1000 gramm között igen kis súlyú és 1000 gramm alatt extrém kis súlyú újszülöttek, akiknek a szervei éretlenek.

A koraszülött kisbabák speciális gondozást igényelnek.  Általában inkubátorra van szükségük,  továbbá szükséges leheta  gépi lélegeztetés, valamint a keringés támogatás is.

Székelyudvarhelyen nincs koraszülött intenzív ellátás, ezért igyekeznek a koraszülés esetén Marosvásárhelyre küldeni az anyát, hogy ott tudjon szülni. Amennyiben Székelyudvarhelyen jön világra a koraszülött, helyben igyekeznek ellátni, és állapotától függően (megkérdezni a neonatologust), maradhat vagy mentő/helikopter szállítja tovább Marosvásárhelyre (megtudni sipos Bogitol, hogy pontosan hova). A székelyudvarhelyi korházban rendelkezésre áll x számú inkubátor, valamint x lélegeztető, hogy a lehető legjobb ellátásban részesülhessen a koraszülött kisbaba.

Hogy néz ki egy koraszülött kisbaba?

A koraszülött kisbabák másképp nézhetnek ki, mint az időre született babák. Kinézetük függ attól is, hogy mennyire korán érkeztek.  Az extrém koraszülöttek nagyon kicsik, törékenyek, bőrük áttetsző, testarányaik másak, mint a normál újszülötteknek. Minél később születik, példásul 34-37. hét között, annál inkább olyan mint egy pici normál újszülött.

(Ajánló – 1.cikk – Koraszülött fejlődése – 26-36 hét)

Milyen következményei lehetnek a koraszülöttségnek?

Minél korábban születik egy baba, annál valószínűbb, hogy lehet valamilyen egészégügyi vagy fejlődési problémája.  Az idegrendszer, az emésztőrendszer, a  vese, a szem és tüdő is éretlen. Előfordulhat náluk agyvérzés, gyakran fordul elő vérszegénység, rendellenes vércukorszint, valamint az immunrendszerük is fejletlen, ezért nagyobb a fertőzések kockázata is. 

Túlélési esélyek, fejlődés

Romániában az újszülött babák 10%-a koraszülött. A többségük túlélési esélyei igen jók, legtöbbjük normálisan fejlődik. Azok között, akik különösen korán érkeztek (28. terhességi hét előtt) nagyobb az elhalálozás, valamint a súlyos betegségek gyakorisága. Nagyobb részüknek normális az intelligenciája, mindenek mellett viszont nagyobb a kockázata valamilyen fejlődési zavarnak illetve  tanulási nehézségnek. 

TippMinél hamarabb elkezdődik a korai fejlesztés, annál kevesebb fejlődési nehézséggel nézhet majd szembe.

A koraszülöttek szülei általában váratlan és stresszes időszakon mennek keresztül. Nem könnyű megküzdeni és helytállni ebben a helyzetben, de a korai segítség, tájékozódás nagymértékben javíthatja már a kórházban eltöltött időt.

Fontos a hármas együttműködés orvos-baba-anya(tej).

További bejegyzések:

Hónapról hónapra: 0-3 hónap

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen. Egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedési megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is.

Elolvasom »

A fejlődés mozgatórugói

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek.

Elolvasom »

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Kérdésed van?