Érzések a koraszülés után

A koraszülés váratlanul, sokként ér. Teljesen normális, ha ilyenkor csalódottnak, zavartnak, tehetetlennek érzed magad, vagy éppen egymásnak ellentmondó érzéseid vannak.

A helyzet valóban ijesztő, de nem reménytelen.  Természetesen vannak pozítiv érzések is ilyenkor, mint például a szeretet a kis újszülött iránt, de az is lehet, hogy ez csak később jön el.

Nagyon gyakori az, hogy az anya elkezd azon gondolkodni, hogy mi is történt, miért is történt, és saját magát hibáztatja. Megjelenik a bűntudat, szorongás, reménytelenség, szomorúság. Valóban ijesztő látvány inkubátorban látni a kisbabát, ami egy sor negatív érzelmet indíthat el. 

Nagyon sok szülő mérges lehet saját magára is, vagy az orvosokra, akár az újszülöttre amiért korán érkezett, amiért ezeket a rossz érzéseket kiváltja. Ez azt is jelentheti, hogy a szülő vonakodik megfogni, vagy meglátogatni a kisbabáját az inkubátorban. Ez teljesen normális.

Az is normális, hogy hangulatváltozásai vannak, ami lehet ritka vagy gyakori. Nagyon sok nő megtapasztalja a depresszió egy enyhébb formáját. Ha azonban erősödik, vagy gyakorivá válik, akkor érdemes lehet segítséget kérni. A szülés utáni depresszió jelei lehetnek az állandó jellegű szomorúság, kedvetlenség, reménytelenség érzése, energiahiány, alacsony önértékelési szint, valamint alvászavarok.

Idővel egyre kevesebb kihívással kell szembenézni, és majd  egyre könnyebb is megküzdeni velük. Ahogy a baba növekszik és az állapota javul, úgy egyre inkább képes leszel megfogni és gondját viselni, és egyre inkább igényét is érzi ennek a szülő. 

„Emlékszem milyen fura volt látni a kisbabámat az inkubátorban. Olyan volt, mintha nem is az enyém lett volna. Nem éreztem azt a kötődést, azt a testemet / lelkemet átmelegítő érzést, amit korábban éreztem a másik gyerekemnél, hogy Istenem mennyire szeretem. Lelkiismeretfurdalásom volt miatta. Rosszul éreztem magam és dühösnek. Megérintettem egy ujjal, következő nap hárommal, aztán megfogtam, aztán ölbe vettem, és egyszer csak azon kaptam magam, hogy elöntött az érzés. De hosszú időnek kellett eltelnie, és a mai napig csodálkozom rajta.”

Hogyan kezelheted az érzéseidet koraszülés után?

– Fogadd el az érzéseidet, bármilyenek legyenek is azok. Ne nyomd el. 

Beszélj valakinek az érzéseidről. 

– Fogadd el a társad érzéseit, akkor is ha teljesen másak, mint a tieid.

– Figyelj magadra! Egyél rendszeresen egészséges ételt, mozogj, és szánj időt olyansmire, ami szórakoztat, kikapcsol. 

– Olyan emberekkel beszélgess, akik pozitívak, jó hatással vannak rád.

– Pihenj!

– Ünnepelj minden kis sikert, előrelépést, fejlődést. 

– Ha a kisbabádhoz közel vagy, az a te közérzetedet is javítja. 

– Tudd, hogy vannak dolgok, amiket csak a szülő tehet a gyerekéért. A te hangod, érintésed, illatod nagyon fontos a gyerekednek. 

Nagyon fontos, hogy figyelj magadra ebben az időszakban. Ha jó formában vagy, jól érzed magad, azt a kisbabád is érezni fogja.

forrás: raisingchildren.net.au

További bejegyzések:

Hónapról hónapra: 0-3 hónap

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen. Egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedési megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is.

Elolvasom »

A fejlődés mozgatórugói

A kisgyermekek fejlődése túlmutat a puszta fizikai növekedésen, és egyaránt vonatkozik a gyerek szociális-, érzelmi-, viselkedéses megnyilvánulásaira, valamint a gondolkodására és kommunikációjára is. Az első életévekben (kb. 5-6 éves korig) fejeződnek be azok az idegrendszeri érési folyamatok, amelyek már az anyaméhben elkezdődtek.

Elolvasom »

Megosztás:

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: pinterest

Kérdésed van?